logo
logo
promo

17 december 2018

Kies ik diesel, benzine of elektrisch?

Diesels liggen nog altijd goed in de markt maar de omslag naar benzine is in volle gang. Door dieselgate én de reacties daarop van de politiek is de diesel immers kop van jut geworden. Kies ik nu diesel, benzine of elektrisch? In dit nieuwsbericht bespreken we de zes gekende aandrijfsystemen met hun voor- en nadelen: diesel, benzine, (plug-in)hybride, elektrisch, CNG (aardgas) en waterstof.

 

Diesel

Voor mensen die veel kilometers afleggen zijn de diesels de meest aangewezen aandrijving. Ze stoten minder CO2  uit dan benzinewagens. Voor wie 30.000 km per jaar rijdt, is diesel nog steeds een verantwoorde keuze. Voor korte ritten is diesel minder aangewezen.

 

Benzine

De huidige gekende benzinemotor is krachtiger en zuiniger geworden. Ook is hij erg aantrekkelijk qua rijtaks en BIV. Wie tussen de 15.000 en de 20.000 km per jaar rijdt, is hier uitstekend mee bediend. Benzinemotoren stoten nauwelijks fijn stof uit waardoor ze dus ook ideaal zijn voor een mix van stads- en snelwegverkeer. Algemeen geweten is dat benzine iets meer verbruikt.

 

Hybride

Hybride wagens beschikken over een gewone motor én een kleine batterij die wordt opgeladen bij het uitbollen of tijdens het remmen. In de meeste gevallen wordt deze technologie gecombineerd met een benzinemotor.

Hybride wagens zijn uitstekend in de stad, in stop & go verkeer, en in de file omdat ze dan de hybride aandrijving ten volle kunnen benutten. Bij constante snelheden of snelweggebruik zijn ze (omwille van hun hogere gewicht) minder zuinig dan een diesel en sommige benzinemotoren. Zuinig rijden met een hybride vraagt een aangepaste rijstijl.

 

Elektrisch

Elektrische wagens (vb. Nissan Leaf) hebben geen uitstoot maar je kan met één laadbeurt hooguit tussen de 140 en de 400 km kunt rijden; afhankelijk van de wagen en van je rijstijl. Elektrische wagens zijn omwille van hun beperkte autonomie niet ideaal als eerste gezinswagen en worden meestal ingezet als tweede auto.

Ook heeft België momenteel een beperkt aantal laadpunten waardoor je dus minstens over een eigen laadpunt, thuis of in de onmiddellijke omgeving van zijn woonplaats moet beschikken.

CNG

Aardgas of CNG (compressed natural gas) is een interessant alternatief voor de diesel- en benzinewagens. Een CNG-auto beschikt nog altijd over een gekende verbrandingsmotor maar die is omgebouwd om op aardgas te rijden. Is de voorraad CNG opgebruikt? Dan schakelt de auto automatisch over op benzine. Er is dus geen autonomiebeperking zoals bij een elektrische auto.

De meerprijs van een CNG-auto bedraagt 2.000 à 3.000 euro, de brandstofkost ligt tot 45 procent lager dan die van diesel of benzine.

Daarnaast bestaat er ook nog waterstof als alternatieve brandstof maar deze staat nog in zijn kinderschoenen.

Heeft u toch nog vragen over de juiste keuze van uw aandrijfsysteem? Kom gerust eens langs in onze showrooms en vraag raad aan ons verkoopsteam.

CONTACTFORMULIER
Kies ik diesel, benzine of elektrisch?

  * Verplichte velden

  Uw gegevens worden alleen gebruikt door de Nissan-dealer voor marketing en promoties. Uw gegevens worden niet gedeeld met andere partijen. U kunt zich hiervoor ten alle tijden afmelden door een email naar ons te sturen, hierdoor zal u niet meer op de hoogte gehouden worden door ons.

  [recaptcha size:compact]

  CONTACTFORMULIER

   * Verplichte velden

   Uw gegevens worden alleen gebruikt door de Nissan-dealer voor marketing en promoties. Uw gegevens worden niet gedeeld met andere partijen. U kunt zich hiervoor ten alle tijden afmelden door een email naar ons te sturen, hierdoor zal u niet meer op de hoogte gehouden worden door ons.

   [recaptcha size:compact]

   Onze acties

   ONZE STOCK

   CONTACTEER ONS

   Onze diensten